Schenken en Erven

Het onderwerp “schenken en erven” is voor veel mensen een zaak om over na te denken. Maar waar doet u nu verstandig aan? Is het testament dat u jaren geleden gemaakt heeft nog wel actueel met die wet die sinds 1 januari 2010 geldt? Wil ik mijn kinderen dan toch een deel van mijn vermogen schenken? Of zou ik mijn huidige schenkingsplan beter kunnen herzien?

Daarnaast blijven er nog veel vragen over: Wat gebeurt er als ik onverhoopt kom te overlijden, wie erft mijn vermogen? Wat gebeurt er met mijn bedrijf of met mijn woning? Hoe kan ik zorgen dat mijn vermogen na mijn overlijden bij mijn kinderen terecht komt en kan bijvoorbeeld mijn (nieuwe) huidige partner dan ook een deel erven?

Schenken en erven is onderdeel van financiële planning. Kunnen uw nabestaanden op dezelfde manier doorleven zoals nu? Is het verstandig om vast een deel van uw vermogen te schenken aan uw kinderen of kleinkinderen? Kan ik dan voorwaarden aan een dergelijke schenking verbinden? Kan het geld dan bijvoorbeeld in mijn bezit blijven?

Veel zaken kunt u vrij eenvoudig bij leven regelen door een akte van schenking, een testament of door het opstellen of aanpassen van huwelijksvoorwaarden. Samen bekijken we wat uw wensen zijn ten aanzien van uw vermogen nu, maar ook wat er dient te gebeuren in het geval u onverhoopt komt te overlijden, zodat ook na uw overlijden uw wensen uitkomen.